Positiva effekter av att ha husdjur

Husdjur innebär ofta en hel del jobb och man vet att man har ett ansvar i ganska många år, i alla fall när det kommer till exempelvis katter och hundar. Därför kan många tveka för att det anses vara lite jobbigt, inte minst för att man blir låst i hemmet på ett annat sätt. Dock är det många som glömmer bort de positiva effekterna av att ha ett husdjur att ta hand om, vilket överväger de negativa aspekterna med råge. Nedan ska vi titta närmare på några av de största fördelarna med att ha ett eller flera husdjur.

Husdjur kan förbättra din hälsa

Nu kanske du undrar om du verkligen läste rätt, men ja – husdjur kan faktiskt förbättra din hälsa på flera olika sätt. Bara genom att du tittar på ditt husdjur frigör din kropp hormonet oxytocin, ett lyckohormon som faktiskt minskar stresshormonet i kroppen. Med andra ord kan ett husdjur göra dig lyckligare och mindre stressad. Om du har en hund behöver denna dessutom oftast motion, vilket även kan förbättra din fysik och därigenom din hälsa.

Sänker blodtryck och förbättrar psyket

Genom att gosa med eller klappa ditt husdjur kan du sänka din puls och därmed även ditt blodtryck. Djurägare gör faktiskt färre besök hos läkaren än personer som inte har djur och hundägare har generellt ett lägre kolesterolvärde. Sist men inte minst kan ett husdjur och kärleken till detta förbättra ditt välmående rent psykiskt. Detta eftersom husdjur skapar ett omsorgsbeteende och får oss att känna oss älskade och mindre ensamma.Genom närheten och kärleken till ett djur skapas det en vi-känsla. Det om något förbättrar oftast hälsan och risken för depressioner minskar avsevärt. Om du inte är övertygad än om de positiva effekterna så är ett husdjur många gånger en källa till att träffa nya vänner, både på promenader eller om man vill syssla med någon aktivitet tillsammans med sitt husdjur. Det finns helt enkelt all anledning att skaffa och uppskatta ett husdjur!