Saknar ni en vovve i ert liv? Att ha en hund är att få en vän för livet, någon som vill dela hela sitt liv med dig och som ger ovillkorlig kärlek. Det innebär inte att det inte kräver en hel del jobb att uppfostra din lojala vän. Och bara att välja rätt ras kräver att ni rannsakar er själva och se över er livssituation.
Självständig eller knähund?
Hur mycket närhet vill du att hunden kräver? Små sällskapshundar som mopsar och shih tzus gillar att sova i sängen med er och följer sina ägare från rum till rum. Det finns även hundar som har större integritet och gillar att ha ett eget utrymme såsom akita inus och andra typer av urhundar som avlats fram för att självständigt valla boskap eller vakta stora marker. Vill du ha hunden i soffan varje gång du sätter dig ned, eller räcker det att hunden somnar under soffbordet? Mycket handlar också om träning, men det är bra att veta redan från början vilken typ av sällskap hunden kräver i grunden.
Mycket eller lite pälsvård?
Hur mycket tid är ni villig att lägga på pälsvård varje vecka? Långhåriga raser såsom golden retriever och finsk lapphund behöver borstas flera dagar i veckan samt att de fäller mycket. Korthåriga raser kräver mindre pälsvård man kan ändå håra ned en hel soffa under en tupplur. Bichon frise, afghanhundar och pudlar fäller väldigt lite men har ändå krav på borstning för att förhindra tovor och hålla pälsen ren. För dem som blivit kär i en ras som kräver pälsvård är det viktigt att använda sig av produkter anpassade för hundar, inte schampo eller borstar för människor.
Vakt eller vän med alla?
Vill du ha en hund som håller koll på vad som händer utanför huset? Någon som vaktar dina barn eller gård och säger till när det kommer någon på besök? Det finns gott om raser som har vaktinstinkter varav de populäraste är schäfer, och terrierhundar. Gillar du inte när hundar skäller på allt och vill att de hellre ska vara nyfikna på främlingar är det bättre att söka sig till rottweilers, borzois eller vinthundar som oftast har längre till skall. Om ni söker en hund med vaktinstinkt är det viktigt att träna vaktaspekten lika mycket som att gå i koppel och lyssna på inkallning. Annars kan det gå överstyr och i värsta fall leda till aggressivitet. Det finns flera bloggar av kunniga hundägare och hundpsykologer som kan ge tips om hur man kontrollerar vaktinstinkten hos hunden och dirigerar den rätt.